Някои жп гари в Русия са истински архитектурни шедьоври! Известният цитат

...
Някои жп гари в Русия са истински архитектурни шедьоври! Известният цитат
Коментари Харесай

Десетте най-красиви жп гари по Транссибирската магистрала

Някои жп гари в Русия са същински архитектурни шедьоври! 

Известният откъс „ В Русия има два казуса: простаците и пътищата “ изрично тук не е подходящ. А също така на разстояние от няколко хиляди километра – от Москва до Владивосток – можеш да видиш същински архитектурни шедьоври. Буквално край „ пътя “. 
Москва


Комсомолская правда/Global Look Press

Ярославската гара, от която стартира пътешествието по Транссиба, е произведение на изкуството. Зданието е издигнато в края на XIX век, а при започване на XX е реконструирано по план на архитекта Фьодор Шехтел. При оформлението ѝ са употребявани детайли на съветския жанр, а също и на стила модерн. Гарата наподобява на древноруски терем, и е увенчана с покрив във формата на гребен и шатра, както в древноруските църкви. Фасадата е украсена с тюркоазен керамичен „ колан “.
Киров


Сергей Шумов/Google maps

Град Киров е значим железопътен възел. Той съединява маршрутите на северните жп линии, влаковете от Санкт Петербург и Вологда с Урал и Сибир. Съвременното здание на гарата е издигнато през 1961 година в стила на сталинския ампир – с арка, фронтон с барелефи и фон под формата на обемни гербове на Съюз на съветските социалистически републики.
Омск


Legion Media

Главната жп гара на града е издигната през 1958 година също в стила на сталинския ампир. Величествена, само че изчистена извън и луксозно декорирана с мрамор от вътрешната страна. 
Новосибирск


А. Савин

Първата гара в Новосибирск е открита през 1896 година (в реалност самият град е бил издигнат към новата жп линия). Първоначално тук е имало дървена гара, а актуалната е издигната през 1930-те година Центърът на фасадата съставлява триумфална арка – изключително обичан детайл на руската архитектура. 
Красноярск


Legion Media

Гарата в този огромен сибирски град наподобява на необикновен търговски откъс. Първата ѝ постройка е издигната тук през 1895 година, незабавно е електрифицирана и наподобява доста впечатляваща вечер под светлината на фенерите. Гарата придобива настоящия си тип, в това число невероятния свод на покрива, през XXI в. след огромна реорганизация.
Иркутск


Legion Media

Гарата в Иркутск е издигната през 1906-1907 година и е монумент на архитектурата от федерално значение. Зданието в жанр класицизъм припомня повече на царски замък, в сравнение с железопътна гара. 
Слюдянка


Legion Media

Да се обзаложим, че в никакъв случай не си чувал за Слюдянка, малко градче на брега на Байкал. И въпреки всичко през него минава Трансибирската автомагистрала, а това е значим железопътен възел. Тукашната гара е същинско архитектурно знамение. Тя е издигната при започване на XX в. от бял и розов мрамор, който се добива отново тук, недалеко от Слюдянка. 
Улан Уде


Legion Media

През 1899 година първият трен, който идва на тази гара в периферията на съветската империя, дава мощен подтик за развиването на града. Съвременната гара е издигната през 1937 година, само че от този момент не е ремонтирана и до наскоро изглеждаше прекомерно тъмно. През 2019 година бе реконструирана и в този момент типично будистките жълто-зелено-сини цветове посрещат идващите в република Бурятия.
Биробиджан


Legion Media

Издържана руска класика с арки и пилястъри, без каквито и да било спомагателни украси – ето това е жп гарата в столицата на Еврейската самостоятелна област. Около гарата пространството е декорирано с обичайния свещник „ Златната менора “, тук ще видиш и първия монумент на преселниците, които са се появили в тези неусвоени земи на Далечния изток в края на 1920-те година
Владивосток


Legion Media

Вече сме виждали този герб някъде, нали? Точно по този начин, в Москва. Гарата на Владивосток е копие на гара Ярославъл и е издигната също в неоруски жанр. Така, по замисъла на строителите, Транссибирската железница, наподобява, има приключен архитектурен образ. Гарата е в непосредствена непосредственост до терминала на морското пристанище. Между другото, основите на постройката на гарата са положени през 1891 година в наличието на бъдещия император Николай II.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР